Blogs van Salon Alouette

Droge of vochtarme huid?

Droge of vochtarme huid?

Vaak krijgen wij te horen dat de gezichtshuiden droog en erg gevoelig voelen. Wij stellen dan de vraag wat de mensen er zelf aandoen. Het antwoord is vaak niets omdat alle producten die ze gebruiken trekkerig, jeukerig aanvoelen. Vervolgens wordt alles terzijde geschoven en gebeurt er niets meer. Het gevolg is dat de huid nog droger wordt.

Het verschil tussen een droge en vochtarme huid is ook lastig uit te leggen. Wij gaan het toch proberen.

Bij een droge huid is er een tekort aan talg oftewel huidvet. Hierdoor is de huid makkelijk vatbaar voor water. De vochthuishouding is uit balans en droogt de huid nog meer uit. Uitdroging van de huid gebeurt ook vaak door de winterkou en vooral de wind, verkeerd gebruik van producten of een verkeerde reiniging, de verwarming. Ook een tekort aan vitamine A en B kan hiervoor zorgen. 

Een vochtarme huid heeft een tekort aan vocht dit kan de oorzaak zijn van een droge huid. De huidcellen worden niet goed bij elkaar gehouden waar de huid barrière “huidvet” verzwakt. Hierdoor verdampt het vocht makkelijk uit de huid en schadelijke stoffen kunnen binnendringen. Een vette huid kan ook vochtarm zijn. Er zijn te weinig stoffen en huidvet aanwezig om het vocht vast te houden. Ook vanuit diepere lagen van de huid wordt het transport van vocht richting de oppervlakte belemmerd.

 

Enkele kenmerken van een droge huid:

  • Een gespannen en trekkerig gevoel.
  • De huid kan er dof uitzien.
  • De huid voelt rubberachtig aan.
  • De lijntjes worden eerder zichtbaar, de zogenoemde droogtelijntjes.

Enkele kenmerken van een vochtarme huid:

  • Trekkerig gevoel met schilfertjes.
  • Een snelle en geïrriteerde huid.
  • Gebrek aan soepelheid en elasticiteit.
  • Fijne nerfjes die zichtbaar zijn in de huid.
  • Vroegtijdig kraaienpootjes en rimpels.

Het belangrijkste is om de huid barrière te herstellen. Hierdoor verminder je de verdamping van vocht, maar zorg je er ook voor dat huidprocessen gaan verbeteren. Bijvoorbeeld de transportprocessen vanuit diepere lagen richting de oppervlakte. De huid wordt weerbaarder en geeft een betere bescherming tegen bacteriën. Het belangrijkste is om te zorgen dat de huid het vocht vasthouden als een soort spons.

Advies is om geen scrubs te gebruiken. Beter kun je kiezen voor exfoliërende producten die de cellen losweken. Doordat wij verschillende productlijnen in de salon gebruiken kunnen wij je deskundig advies geven.

Wij gaan met je samen werken om de huid te optimaliseren zodat jij weer goed in je vel zit.

www.salonalouette.nl


About the Author

Selma de Waal

More posts by this author

Comments

No comments

Write comment

* These fields are required